sestdiena, 2012. gada 21. jūlijs

Garšas kārpiņām 3

Šodien man ir home alone diena. Atzīšos slinkumā - es sev vienai ēst negatavoju. Pārsvarā ēdu to, ko jau gatavu var atrast ledusskapī. Bet šoreiz arī ledusskapī nekā negatavojama nebija, tāpēc liku lietā seminārā iemācīto recepti un pagatavoju sev mango biezzupu.
Šajā vasarā mans top auglis ir mango. Un kā par brīnumu - ne reizi nav gadījies nopirkt negatavu vai negaršīgu. Laikam esmu iemācījusies izvēlēties pareizos. Vakar Rimi atkal dabūju ļoti gatavu un mīkstu augli, tāpēc šodien liku to lietā. Tātad, zupai (ko pēc konsistences vairāk varētu nosaukt par biezeni) nepieciešams:
  • viens gatavs, sulīgs mango
  • kokosriekstu piens
  • baziliks
  • mazliet augļu etiķa, es izmantoju persiku balzametiķi
 Mango nomizoju, sagriezu gabaliņos un liku blenderī. Klāt pievienoju dažas bazilika lapiņas (pārsteidzoši ir tas, ka šajā ēdienā baziliks smaržo un garšo pēc piparmētras), kokosriekstu pienu (daudzums pēc gaumes) un mazliet vairāk kā tējkaroti persiku balzametiķa. Starp citu, iesaku savu izgudrojumu bazilika audzēšanai mājās: pirms kāda mēneša nopirku baziliku podiņā, tādus katrā Rimi var nopirkt, visu pušķi neizlietoju un atlikumu bija žēl mest ārā, tāpēc vienkārši ieliku glāzē ar ūdeni. Un bazilikam iepatikās. Tagad tas glāzē aug un zeļ. Un mājās vienmēr pieejams svaigs baziliks - pat kaķim garšo :)

Visas sastāvdaļas sablenderēju līdz viendabīgai masai, leju bļodiņā, dekorēju ar baziliku un ķeros pie ēšanas. Un klāt baudu rozā vīnu :)
NB! Ja mango tiešām ir labs un gatavs, tad brīdinu, ka šāds ēdiens ir ļoti salds un to daudz nemaz nevar apēst. Šo konkrēto apēdu viena, bet jutu jau, ka ir par daudz, tāpēc no viena mango gatavota zupa būs labāk piemērota divām porcijām.
Labu apetīti!

otrdiena, 2012. gada 17. jūlijs

Vīrieši ir no Marsa, bet sievietes - no Venēras

Līdz šim domāju, ka par grāmatām atsauksmes nerakstīšu. Literārā gaume ir ļoti privāta lieta un arī nekāds literatūras kritiķis no manis nesanāktu - par maz pieredzes :) Bet manās rokās nonāca grāmata, par kuru es vienkārši nespēju klusēt.
Pirms pāris gadiem es ar smīnu uzlūkoju pašpalīdzības grāmatu nodaļu grāmatnīcās, jo likās, ka tāda literatūra interesē tikai galīgiem neveiksminiekiem. Kā gan kaut kāds tur autors var zināt, kā man jārīkojas un, kas būtu labāk? Mainās laiki un mainās cilvēki. Pēdējā gada laikā esmu sapratusi, ka dažādu filozofisku un psiholoģisku grāmatu,  no sērijas Ko darīt un kā saprast?, lasīšana ir neatņemama pasaules, cilvēka un sevis izzināšanas sastāvdaļa. Protams, uz šo literatūru joprojām skatos mazliet kritiski, jo daža laba grāmata manī nevieš uzticību. Un arī šī stāsta galvenā varone bija viena no iepriekšminētajām, līdz brīdim, kad izlasīju pirmās lapas.
Pēc kādas paziņas ieteikuma, pagājušajā nedēļā nonācu Labo Domu Pieturā ( http://www.draugiem.lv/labodomupietura/). Domas tiešām raisījās un 2,5 stundu garā saruna lika pārdomāt ļoti daudz ko un gūt iedvesmu tam, kā vēlos dzīvot turpmāk. Tiešām lieliska pieredze, iesaku! :) Kā jau lielākā daļa sarunu sieviešu starpā, mana un Elīnas saruna nonāca pie temata attiecības ar vīrieti. Neliegšos, arī man ir klasiskā viņš mani nesaprot un es nesaprotu viņu problēma un brīdī, kad stāstīju par kārtējo nesaprašanos, Elīna ar smaidu vaicāja Vai Tu esi lasījusi grāmatu Vīrieši ir no Marsa, bet sievietes - no Venēras? Pasmējos par šādu jautājumu, jo tieši šī grāmata man vienmēr ir likusies pilnīgs sviests, kam nav nekāda sakara ar patiesību. Un tad saņēmu ieteikumu, vienkārši ņemt un izlasīt. Ja nu gadījumā kaut kas tomēr liekas noderīgs. Sarunājām, ka pēc nedēļas sazināsimies un es pastāstīšu kā man sokas ar grāmatas lasīšanu. Nākošajā dienā grāmata man jau bija rokā. Teikšu godīgi - lasītais mani pārsteidza. Es pie katras otrās rindkopas māju ar galvu un domāju Jā, man ir tieši tāpat! Tas tiešām likās neticami, bet Dž. Grejs perfekti apraksta ikdienas situācijas attiecībās un to, kā uz tām skatās abi dzimumi. Šobrīd jau izzinu Marsa un Venēras noslēpumus, ar zīmuli atzīmējot spilgtākās atziņas un cenšoties tās arī paturēt prātā. Godīgi sakot - daudzas lietas, ko līdz šim uzskatīju par problēmu, tagad uzlūkoju kā vienkārši manu un viņa atšķirību. Liekas, ka esmu atradusi daudzas atbildes un, spriežot pēc tā, cik vēl jāizlasa, atradīšu vēl.
Grāmata ir viegli lasāma, raitā, saprotamā valodā, ar nelielu humora devu. Noteikti liks smaidīt un domāt - kāpēc gan es agrāk to nezināju? :)

Garšas kārpiņām 2

Zinu, zinu - šis nav recepšu blogs. :) Bet nevaru noturēties pretī kārdinājumam padalīties ar kādu pavisam vienkāršu ēdiena recepti, kas ideāli piemērota jauno dārzeņu sezonai, kad nav jāēd sintētiskos ārzemju tomātus vai sazinkuraudzētos burkānus.
Viss ir pavisam elementāri, bet rezultāts ir pasakaini gards. Es izmantoju:
  • divus vistu šķinķīšus ķiploku marinādē (vīrietis nosprieda, ka viņam būs par maz un paņēma vēl divus stilbiņus)
  • vienu papriku
  • divus vidējus burkānus
  • vienu vidēju cukinī
  • pāris tomātus
  • dažus nelielus kartupeļus
  • garšvielas (sāls, pipari, garšvielu maisījumi, lauru lapas) pēc gaumes


Cepeškrāsnī sākumā jāliek vistu un kartupeļus. 200 grādu temperatūrā jāpacep kādas 20 minūtes. Tad var pievienot pārējos dārzeņus un cept līdz gatavībai, kas atkal ir gaumes lieta - citam patīk mazliet kraukšķīgi dārzeņi, citam ļoti labi izcepušies.
Es dārzeņus vēl mazliet apslaku ar Heinz ķiploku mērcīti. Klāt noteikti kefīrs :) Labu apetīti!

svētdiena, 2012. gada 1. jūlijs

Garšas kārpiņām

Šo ierakstu izveidoju jau trīs dienas atpakaļ - kad iespaidi bija vēl pavisam svaigi. Bet nospriedu, ka interesantāk būs, ja to publicēšau tad, kad kaut ko no iemācītā būšu izmēģinājusi pat. Nu tas ir noticis un esmu gatava dalīties ar idejām.
Uzreiz saku, ka šī nav reklāma :)
Jau iepriekš esmu rakstījusi, ka kulinārija nav mana stiprā puse. Neslēpšu, ka bieži vēlos - kaut es no rīta pamostos ar Džūlijas Čaildas spējām un virtuve kļūtu par manu stihiju. Bet nekā :( Tādēļ jau labu laiciņu manī mīt cerība, ka arī Latvijā parādīsies kulinārijas kursi, kā rāda ārzemju filmās. Kursi parādījušies nav, bet iedvesmas avotu esmu atradusi.
Ar Vom Fass produkciju iepazinos jau pirms kādiem 3 gadiem, kad kāds pazīstams cilvēks sāka strādāt jaunatvērtajā veikalā. Regulāri stiepu mājās dažādos etiķus un eļļas, bet atzīstos, ka man nebija lielas sajēgas, ko ar to visu darīt. Augļu etiķus liku klāt saldējumam un tajos marinēju gaļu, eļļas izmantoju parastajiem salātiem gurķis+tomāts. Nav daudz, bet tomēr kaut kas savādāks par ierasto. Pēc kāda laiciņa padzirdēju, ka Vom Fass rīko labas garšas seminārus, kuros cilvēkiem māca gatavot dažādus interesantus ēdienus un kombinēt neierastas sastāvdaļas. Toreiz gatavošana mani neinteresēja un es neizmantoju izdevību piedalīties. Un beidzot - pienāca brīdis, kad es pieteicos un apmeklēju savā dzīvē pirmo ēst gatavošanas mācību semināru. Šis bija veltīts salātiem.
Uz pasākumu gāju mazliet skeptiski noskaņota, jo baidījos, vai viss nenotiks kā vienkārša pavārgrāmats recepšu nolasīšana un standarta sastāvdaļu izmantošana. Un es biju ļoti patīkami pārsteigta, ka seminārs izvērsās par jauku pasēdēšanu, gardu ēdienu nobaudīšanu, vīna malkošanu un jaunu zinību apguvi. Sīkumus nestāstīšu, bet kopumā sakot - jūtu, ka manā virtuvē būs jaunas vēsmas.
Šodien bija mans mēģinājums Nr. 1. Recepte ir apvienojums no divām citām seminārā dzirdētām, un maziet manas improvizācijas.
Salātiem nepieciešams:
1  gatavs un sulīgs mango
Salātu lapu mix
Pušķītis bazilika
Prosciutto šķinķis
Cherry tomātiņi
Eļļa un etiķis - pēc izvēles
Mango sagriež plānās šķēlītēs un ieliek marinēties etiķī - es izmantoju mango balzametiķi, receptē gan minēts ir aveņu balzametiķis. Prosiciutto šķinķi liek uz cepešpannas un cepeškrāsnī žāvē apmēram 180 grādos, kamēr tas kļūst ciets un kraukšķīgs kā čipsi. Salātu mixu un baziliku saplucina bļodā, pārslaka ar mango balzametiķi un lazdu riekstu eļļu (te atkal var improvizēt - var būt jebkura riekstu eļļa un cits augļu/ogu balzametiķis). Tad tam visam pa virsu kārto uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, izkārto marinēto mango un nobeigumā pievieno kraukšķīgo šķinķi. Sastāvdaļām speciāli neminēju daudzumu, jo ar to var variēt atkarībā no gaumes. Man visvairāk bija mango, jo šis gadījās tiešām pasakaini gards.  Labu apetīti!
Kopumā varu teikt, ka seminārs bija lieliska pieredze un noteikti centīšos to atkārtot. Iedvesmas un ideju pietiek vēl ilgam laikam. :)