svētdiena, 2012. gada 26. augusts

Savādāka sēņu zupa

Šodien tiku pārsteigta ar kādu līdz šim neēstu un pilnīgi noteikti burvīgu ēdienu - pēc vīrieša izdomātas receptes gatavotu sēņu zupu.
Sēņu zupas garša man liekas tik mīļa un tuva jau kopš bērnības. Tolaik gatavot nemācēju, bet aptuvenās sastāvdaļas bija pavisam vienkāršas - sēnes, kartupelis, burkāns, sīpols. Un ēdot, noteikti vajadzēja pievienot lielu karoti krējuma :) Šodien bērnības garšu izbaudīju jaunā izpildījumā un pat izprasīju recepti, jo noteikti gribēšu to izgatavot arī patstāvīgi.
Tātad, zupai vajadzēs:
  • meža sēnes, šoreiz šampinjoni nederēs, jo tiem nav TĀ garša. Mums mājās bija gailenes un dažas baravikas
  • kartupeļi
  • burkāni
  • sarkanās pupiņas
  • vistu stilbiņi (vai šķiņķīši, vai jebkura cita daļa, kas patīk zupā)
  • sāls, pipari, lauru lapas
Pāris stundas pirms zupas vārīšanas ieliek mērcēties pupiņas. Kādu pusstundu pirms zupas vārīšanas tās liek vārīties. Ievēro - pupiņas vāra atsevišķi no zupas, jo tās rada duļķus, bet zupai jābūt smukai, dzidrai. Uzliek vārīties ūdeni, kad tas uzvārijies liek iekšā vistu un garšvielas. Pavāra 5 minūtes un pievieno sēnes un burkānus. Pavāra 5-7 minūtes un liek palielos gabalos sagrieztus kartupeļus. Vāra līdz gatavībai. Beigās pievieno nokāstas un tīras pupiņas. Ēd ar pievienotu lielu karoti krējuma :)
Arī šoreiz receptē neesmu minējusi sastāvdaļu daudzumu, jo ar to var variēt, atkarībā no ēdāju daudzuma un ēdāju gaumes.
Labu apetīti!
 Foto šoreiz tikai ilustratīvos nolūkos, jo fotoaprāts man nebija pieejams.

Essence

Jau kādu laiciņu gribu padalīties ar savu atklājumu skaistumkopšanā - Essence kosmētiku.
Atzīšos, ka esmu viena no tām snobiskajām meitenēm, kas par Drogās nopērkamo kosmētiku ilgus gadus rauca degunu. Pārsvarā visa kosmētika man ceļoja no dāžadiem Tax free veikaliem lidostās vai tepat no mūsu Douglas. Es tiešām neatceros, kas mani mudināja apstāties Drogās pie kosmētikas plauktiem, bet tajā brīdī mēs pirmo reizi satikāmies - es un Essence stends. Uzmanību piesaistīja gaumīgie kosmētikas iepakojumi un ķobīši, spilgtās krāsas un zemās cenas. Jā, zemās cenas bija arī tas, kas lika apšaubīt produkcijas kvalitāti. Izvēlējos sev lūpu krāsu, konsīleru paleti un make-up bāzi. Par visiem šiem produktiem samaksāju ap 5 ls. Teikšu godīgi - mani pārsteidza kvalitāte. Par tik demokrātiskām cenām nopirktiem produktiem pat piesieties īsti nav pie kā. :) Nepagāja ne cik ilgs laiks, kad es apaugu ar visdažādākajiem Essence kosmētikas niekiem.

Bāze, lūpu krāsa un konsīleru palete kalpo lieliski. Noteikti pirkšu atkārtoti. Laineris nav slikts, bet vajag laiciņu un treniņu, lai piešautos pie krāsošanās ar tik biezu otiņu. Acu zīmuli es vēl apgūstu - man nekad nav bijis acu zīmulis un es īsti nemāku to lietot. No caurspīdīgā, matējošā pūdera es vēlējos mazliet vairāk. Vaigu sārtums ir ļoti feins, man patīk tā gaumīgais spīdums. Vilties man lika nagu lakas un hailaiteris. Nagu laka no maniem nagiem sāka lobīties pēc nepilnas diennakts kopš uzklāšanas, bet hailaiteris jeb izgaismotājs cerētā perlamutrīgā spīduma vietā izrādījās vienkārši zīmulītis ar pamatīgu šimmeri jeb daudz smalkiem fliterīšiem. Uzkrāsoju un uzreiz steidzu tīrīt nost, jo tāda es staigāt nevaru - skolas diskotēkas laiki ir pagājuši.
Vai esi mēģinājusi Essence kosmētiku? Kādi ir Tavi mīļākie produkti?

svētdiena, 2012. gada 12. augusts

Garšas kārpiņām 4

Šodien nolēmu riskēt un izmēģināt prātā ilgi auklētu salātu recepti. Kāpēc rakstu riskēt? Tāpēc, ka manā prātā sastāvdaļas likās nesaskanīgas, neskatoties uz to, ka šādi gatavotus salātus esmu garšojusi un tie bija pat ļoti labi. Tomēr - divreiz vienādu ēdienu izgatavot praktiski nav iespējams (nu vismaz man nesanāk) un arī recepte atstāj vietu improvizācijai, mana improvizācija ne vienmēr beidzas labi. Tātad - šodienas ēdienkartē ir tunča salāti ar kartupeļiem.
Salātiem nepieciešams:
  • tuncis savā sulā (var arī olīveļļā), daudzums pēc ēdāju gaumes, mums uz diviem pietika ar standarta bundžiņu;
  • kartupeļi, daudzums pēc ēdāju gaumes. Es izmantoju divus dūres lieluma kartupeļus salātiem divām personām, no kurām viena persona ēd daudz;
  • salātlapu mix;
  • olas, daudzums atkal pēc gaumes. Es izmantoju trīs, bet liekas, ka ceturtā arī nebūtu bijusi lieka;
  • Kalamansi etiķis (var aizvietot ar citronu sulu), olīveļļa ar oregano (derēs arī ar citām garšaugu garšām).

Salātu lapas kārto salātu traukā, klāt pievieno sagrieztus kartupeļus un sagrieztu olu. Pārlej ar kalamansi etiķi un olīveļļu ar oregano, var pievienot mazliet sāli un piparus. Visu samaisa un liek šķīvī. Tad pa virsu izkārto tunča gabaliņus.
Daži ieteikumi, lai salāti neliktu vilties - kartupeļus un olas jāgriež vidēji lielos gabalos. Tas nav rasols un sastāvdaļām nav jāveido viendabīgu masu. Man likās, ka esmu pievienojusi pārāk daudz salātlapas, tāpēc iesaku lielāku akcentu likt uz tunci un olām. Oriģinālajā receptē ir arī kaperi. Tā kā tie man negaršo, tos nepievienoju. Bet kaperu cienītājiem noteikti patiks neliels pikants akcents šajos salātos. Labu apetīti!

trešdiena, 2012. gada 8. augusts

Vasaras beigas manā grāmatplauktā

Esmu pamanījusi kādu interesantu lietu - es vasarā gandrīz nemaz nelasu grāmatas. Lai arī kā cenšos, man nesanāk, jo vienmēr atrodas kaut kas cits, ko darīt. Tāpēc vasaru oficiāli uzskatu par nelasīšanas sezonu un cenšos arī nepirkt jaunas grāmatas, citādi tās tāpat apaug ar putekļu kārtu, gaidīdamas savu rindu. Bet šorīt, ejot uz darbu, sapratu, ka.... vasara pamazām beidzas. Īsti rudenīgs vējš purināja manus matus, gaisā bija tāds vēss spirgtums un kādai puķu pārdevējai es pamanīju gladiolas. Jā, rudens nav aiz kalniem. Tas nozīmē, ka tuvojas mans melanholiskais tējas dzeršanas, siltās segas un grāmatu lasīšanas laiks. Un tas nozīmē arī to, ka laiks papildināt grāmatplauktu (tas patiesībā ir tikai abstrakts apzīmējums, jo grāmatu plaukta man nemaz nav).
Šodien ir mana algas diena un tas man ļāva mazliet paniekoties grāmatnīcā. Manā groziņā iekrita:
Aleksandra Vasiļjeva "Modes likteņi"
 
Ženevjēvas Antuāna Dario "Ceļš uz eleganci". Starp citu, tieši šī grāmata iedvesmoja Ketlīnu Tesāro sarakstīt romānu "Elegance", kas ir arī viena no manām mīļākajām grāmatām :) Par to var izlasīt te.
un Šakti Gavainas "Radošā vizualizācija"
Šo pēdējo es jau nepacietībā esmu sākusi lasīt un ļoti priecājos, ka to grāmatnīcā pamanīju. Atšķirībā no citām līdzīgām grāmatām, šajā nav plika teorija par to, kā vajadzētu darīt, bet reāli vingrinājumi un afirmācijas. Apsolu, ka noteikti izlasīšu, izmēģināšu un uzrakstīšu atsauksmi. Pagaidām liekas ļoti interesanti.
Tāpat, pateicoties kādai foršai jaunkundzei, esmu tikusi pie grāmatas "Kas nogalina lakstīgalu" (oriģinālvalodā "To Kill a Mockingbird"). Romāns 1961. gadā saņēmis Pulicera prēmiju, tāpēc vien jau ir izlasīšanas vērts. :)
Esmu apņēmusies lasīšanas maratonu sākt jau šovakar. Izskatās, ka vēlās vakara peldes vai foršās vasaras pastaigas manu laiku vairs neaizņems, tāpēc varēšu vilkt no plaukta ārā lielo tējas krūzi un ērti iekārtoties dīvānā. Lai man un Tev raita lasīšana :)