pirmdiena, 2012. gada 22. oktobris

Tom Kha zupa manā gaumē

Hei, hei!

Solīju, ka pastāstīšu par saviem Londonas guvumiem, bet dažādu apstākļu dēļ tie ir vēl ceļā. Lai nebūtu blogā kapa klusums, padalīšos ar savas mīļākās zupas recepti :)
Man nepatīk sarežģīti ēdieni, tāpēc arī šī recepte ir vienkāršota un pieskaņota manu garšas kārpiņu gaumei. Internetā ir daudz dažādas Tom Kha zupas receptes, kamēr nonācu pie tās, kas garšo man, vismaz 4 reizes zupu ēdot, raucu degunu un domāju - nav vērts! Mana recepte ir cilvēkiem, kas nav asu ēdienu cienītāji.
Nepieciešams:
  • 1 bundžiņa kokosriekstu piena
  • 1 paciņa Santa Maria Tom Kha garšvielas
  • ingvera pulveris (var arī svaigu ingveru)
  • vistas gaļa (man labāk patīk fileja, šoreiz gan izmantoju stilbiņus)
  • šampinjoni
  • garneles
  • tomāti

Uzvāra apmēram 1 l ūdens, var arī mazāk, iemet ūdenī pāris lauru lapas un vistu. Vāra līdz pus-gatavībai. Pa to laiku sagriež šampinjonus. Izvārīto vistu izņem no buljona, attīra no kauliem un liek atpakaļ katlā (ja izmanto fileju, šī daļa izpaliek), izņem arī lauru lapas. Pievieno koksriekstu pienu un kārtīgi samaisa. Gaļas un koksriekstu piena buljonam pieber Tom Kha garšvielu - ja patīk asāki ēdieni, tad visu paciņu, es beru apmēram pusi. Tāpat pievieno naža galu ingvera. Tad kārta šampinjoniem.
Vāra līdz gatavībai. Pašās beigās pievieno garneles un palielos gabalos sagrieztu tomātu. Sagaida, kad uzmet burbuli, un ņem nost no uguns.
Ideāli, ja pirms pasniegšanas zupu var pārkaisīt ar zaļumiem, bet es, protams, tos aizmirsu nopirkt.
Labu apetīti! Ēdu jau trešo porciju :)

otrdiena, 2012. gada 9. oktobris

Kā man gāja Londonā

Čau, čau!
Beidzot esmu atpūtusies no atvaļinājuma, pamazām pieslēdzos savai ikdienas rutīnai un varu arī kaut ko pastāstīt, nevis tikai sērīgi pašņukstēt par to, ka negribu darbu un gribu atpakaļ :)
Par savām Londonas gaitām stāstīšu divos piegājienos. Vienā vienkārši pastāstīšu par pilsētas piedāvātajām iespējām un izmaksām, otrajā padalīšos ar saviem šopingtūres guvumiem un noskatītajām stila lietām.
Viss sākās 27. septembrī, kad iesēdos Ryanair (no sirds neiesaku izvēlēties šo aviokompāniju - pretīga attieksme, naudu kāš kā vien var, un ar bagāžu vienas vienīgas galvassāpes) lidmašīnā un devos pretī savam rudens piedzīvojumam. Londonas muzeji un ekskursijas tika izbaudīti jau iepriekšējā ciemošanās reizē, šoreiz mērķis bija vienkārši dzīvoties un izbaudīt pilsētu.
Mazliet par izmaksām. Naudas vajag padaudz. Mēs bijām divi un līdzi mums bija apmēram 450 mārciņas. Lai apmierinātu visas vajadzības un vēlmes, nedēļai ar to nepietiek. Pirmie tēriņi bija transports - autobuss no lidostas līdz pilsētas centram un atpakaļ ap 15 mārciņām par cilvēku. Viens brauciens pilsētas autobusā ap 5 mārciņām. Oyster karte (kaut kas līdzīgs mūsu e-taloniem) uz nedēļu pirmajā un otrajā zonā - ap 30 mārciņām uz cilvēku. Labā ziņa, ka ar Oyster var braukt gan metro, gan pilsētas autobusos. Un autobusā tā der visām zonām, ne tikai 1. un 2. Jā, Londona ir sadalīta zonās - jo lielāks cipars, jo tālāk no centra. Transportam iesaku iegādāties šo Oyster karti, jo maksāt par katru braucienu (ja ieplānots braukāt vismaz reizi, divas dienā) apmēram 5 mārciņas nav prāta darbs.
Dzīvošanas izmaksas atkarīgas no vietas, kur dzīvo. Man ir paveicies un ir iespēja dzīvot pašā Londonas centrā par baltu velti. Tas gan automātiski nozīmē dārgāku ēšanu, jo lētākie pārtikas veikali ir ārpus pilsētas centra. Viena iepirkšanās reize normālām vakariņām ir ap 15 - 20 mārciņām. Arī sabiedriskajās ēstuvēs cenas ir augstākas. Piemēram, Piccadilly Circus kafejnīcā Cinnabon divas bulciņas un krūze kafijas maksā 7 mārciņas. Jāatzīst, ka tās bija garšīgākās bulciņas, kādas jebkad esmu ēdusi :D
Šoreiz muzejus neapmeklējām - tie apskatīti jau iepriekšējā Londonas reizē (protams, ne visi, bet interesantākie noteikti). Vidējā cena muzejos 15-20 mārciņas par cilvēku. Vaska figūru muzejs ir dārgāks.
Labi, par cenām pietiks :) Par to, ko Londonā ir vērts redzēt. Izskatīsies muļķīgi, ja es teikšu, ka tur viss ir forši, ja? :D Bet tā tiešām ir. Skaista pilsēta un ārkārtīgi patīkami cilvēki. Man patīk angļu miers un bezrūpība. Must see vietas noteikti ir Westminster rajons ar Big Benu, parlamentu, Vestminsteres Abatiju un turpat netālu esošo St. James parku. No visām šīm vietām vismīļākā man ir tieši parks - tur dzīvojas manas draudzenes vāveres :)
Turpat netālu no Westminster ir London Eye (panorāmas rats), London Sea life (akvāriju pasaule ar haizivīm un rajām) un dažādi kuģīši izbraucienam pa Temzu. Jāsēžas tik metro (Jubilee line līdz Waterloo) un esi klāt :) Vakarā noteikti jādodas uz Piccadilly Circus rajonu - spožas gaismas, muzeji, kafejnīcas, veikali un vienkārši milzīgs tusiņš uz ielas ( metro Bakerloo vai Piccadilly line pietura Piccadilly Circus). Londonas apskate noteikti nebūs pilnīga, ja netiks apskatīts Tauers un Tauera tilts. Vislabāk šos objektus apskatīt, no Londonas tilta (metro Jubilee vai Northern line pietura London Bridge) gājienā gar Temzu, aizjot līdz Tauera tiltam un pārejot pāri līdz Taueram. Starp citu, Tauerā bija ieslodzīta Marta Stjuarte.
Ja prātā šopings, tad jādodas uz Oxfordstreet ( metro Bakerloo vai Central line pietura Oxford Circus) vai uz Covent Garden rajoniņu (metro Piccadilly line pieturā Covent Garden). Tur ir viss, sākot no Primark un H&M, beidzot ar Chanel un Louis Vuitton. Jāatzīst, ka šoreiz šopings bija viens no mana brauciena galvenajiem mērķiem un atradumu ir daudz. Bet ar tiem es padalīšos kādā no nākošajiem ierakstiem, jo daļa pirkumu ir vēl tikai ceļā pie manis :)
Laisku dienu labā laikā iesaku pavadīt Hydepark (metro Piccadilly line līdz pieturai Hyde Park Corner), tur var iznomāt velosipēdus un izbrauktāt gan pašu parku, gan tā apkārtni. Pēc Hydepark apmeklējuma noteikti jādodas pēc kādas brīnumgardas kūkas uz Harrods ( metro Piccadilly line pieturā Knightsbridge). Protams, tur ir ne tikai kūkas, bet arī Tiffany's rotas, Prada somiņas, Jimmy Choo kurpes un daudz citas brīnumskaistas lietas par tikpat brīnumainām cenām :)
Kopumā Londonā ir ļoti daudz ko redzēt un darīt. Es noteikti aizmirsu uzrakstīt kādu pusi no visa, ko gribēju un varēju :D Katrā ziņā - uz Londonu jāazibrauc pašiem un tad jau redzēs, kas no tā visa patiks :)