svētdiena, 2012. gada 1. jūlijs

Garšas kārpiņām

Šo ierakstu izveidoju jau trīs dienas atpakaļ - kad iespaidi bija vēl pavisam svaigi. Bet nospriedu, ka interesantāk būs, ja to publicēšau tad, kad kaut ko no iemācītā būšu izmēģinājusi pat. Nu tas ir noticis un esmu gatava dalīties ar idejām.
Uzreiz saku, ka šī nav reklāma :)
Jau iepriekš esmu rakstījusi, ka kulinārija nav mana stiprā puse. Neslēpšu, ka bieži vēlos - kaut es no rīta pamostos ar Džūlijas Čaildas spējām un virtuve kļūtu par manu stihiju. Bet nekā :( Tādēļ jau labu laiciņu manī mīt cerība, ka arī Latvijā parādīsies kulinārijas kursi, kā rāda ārzemju filmās. Kursi parādījušies nav, bet iedvesmas avotu esmu atradusi.
Ar Vom Fass produkciju iepazinos jau pirms kādiem 3 gadiem, kad kāds pazīstams cilvēks sāka strādāt jaunatvērtajā veikalā. Regulāri stiepu mājās dažādos etiķus un eļļas, bet atzīstos, ka man nebija lielas sajēgas, ko ar to visu darīt. Augļu etiķus liku klāt saldējumam un tajos marinēju gaļu, eļļas izmantoju parastajiem salātiem gurķis+tomāts. Nav daudz, bet tomēr kaut kas savādāks par ierasto. Pēc kāda laiciņa padzirdēju, ka Vom Fass rīko labas garšas seminārus, kuros cilvēkiem māca gatavot dažādus interesantus ēdienus un kombinēt neierastas sastāvdaļas. Toreiz gatavošana mani neinteresēja un es neizmantoju izdevību piedalīties. Un beidzot - pienāca brīdis, kad es pieteicos un apmeklēju savā dzīvē pirmo ēst gatavošanas mācību semināru. Šis bija veltīts salātiem.
Uz pasākumu gāju mazliet skeptiski noskaņota, jo baidījos, vai viss nenotiks kā vienkārša pavārgrāmats recepšu nolasīšana un standarta sastāvdaļu izmantošana. Un es biju ļoti patīkami pārsteigta, ka seminārs izvērsās par jauku pasēdēšanu, gardu ēdienu nobaudīšanu, vīna malkošanu un jaunu zinību apguvi. Sīkumus nestāstīšu, bet kopumā sakot - jūtu, ka manā virtuvē būs jaunas vēsmas.
Šodien bija mans mēģinājums Nr. 1. Recepte ir apvienojums no divām citām seminārā dzirdētām, un maziet manas improvizācijas.
Salātiem nepieciešams:
1  gatavs un sulīgs mango
Salātu lapu mix
Pušķītis bazilika
Prosciutto šķinķis
Cherry tomātiņi
Eļļa un etiķis - pēc izvēles
Mango sagriež plānās šķēlītēs un ieliek marinēties etiķī - es izmantoju mango balzametiķi, receptē gan minēts ir aveņu balzametiķis. Prosiciutto šķinķi liek uz cepešpannas un cepeškrāsnī žāvē apmēram 180 grādos, kamēr tas kļūst ciets un kraukšķīgs kā čipsi. Salātu mixu un baziliku saplucina bļodā, pārslaka ar mango balzametiķi un lazdu riekstu eļļu (te atkal var improvizēt - var būt jebkura riekstu eļļa un cits augļu/ogu balzametiķis). Tad tam visam pa virsu kārto uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, izkārto marinēto mango un nobeigumā pievieno kraukšķīgo šķinķi. Sastāvdaļām speciāli neminēju daudzumu, jo ar to var variēt atkarībā no gaumes. Man visvairāk bija mango, jo šis gadījās tiešām pasakaini gards.  Labu apetīti!
Kopumā varu teikt, ka seminārs bija lieliska pieredze un noteikti centīšos to atkārtot. Iedvesmas un ideju pietiek vēl ilgam laikam. :)

2 komentāri:

  1. Varbūt ne gluži kulinārijas kursi kursu izpratnē, bet, manuprāt, labs un interesants piedāvājums ir atrodams te: http://macibucentrs.com/

    Un ļoti jauks blogs :) Vienīgi es nekādi nespēju atrast, kur tam var piesekoties!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par informāciju un par labiem vārdiem :)

      Ja godīgi, sevišķi nemāku ar šo blogu rīkoties. Bet liekas, ka pievienoju iespēju sekot blogam. Biju par to aizmirsusi (blush)

      Dzēst